07.06.2017 | Ajankohtaista

Pohjois-Karjalaan esitetään Siun seurakuntayhtymää


Pohjois-Karjalaan esitetään perustettavaksi uusi Siun seurakuntayhtymä. Yhteistyöselvityksen ohjausryhmä päätti keskiviikkona lähettää seurakuntiin kysymyksen, tahdotteko neuvotella yhdessä muiden seurakuntien kanssa uuden yhtymän perustamisesta Joensuun seudun seurakuntien tueksi. Vastausta odotetaan lokakuun loppuun mennessä.

Siun seurakunta -selvityksen ohjausryhmä hyväksyi selvityskonsultti, TT Matti Perälän loppuraportin, jossa ehdotetaan uuden Siun seurakuntayhtymän perustamista vuoden 2019 alusta. Vuosi 2019 olisi luonteva alku uudelle yhtymälle, koska silloin tapahtuu sote- ja maakuntauudistus sekä myös verotusuudistus, mitkä vaikuttavat seurakuntien toimintaan. Lisäksi seurakuntavaalit pidetään marraskuussa 2018, ja uudet luottamushenkilöt aloittavat 2019.

Seurakunnat pysyisivät ehdotuksen mukaan toiminnallisesti itsenäisinä, ja niiden vastuulle jäisivät omien kiinteistöjen ja hautausmaiden hoitokulut. Uuden yhtymän tehtävänä olisi huolehtia kiinteistöjen asiantuntijapalveluista, työnjohdosta ja varsinaisista rakentamispalveluista.

Henkilöstön osalta raportissa todetaan, että se olisi yhden työnantajan, seurakuntayhtymän, palveluksessa. ”Uusi yhtymä ei uhkaa nykyisiä työsuhteita, mutta jokainen täyttämättä jäävä virka tai toimi edellyttää yhteistyötä mahdollisesti myös seurakunnan rajan yli. Erityisesti eläköitymisten myötä tarvitaan seurakuntien rajat ylittävää hyvää yhteistyötä”, todetaan raportissa.

Seurakuntataloudet supistuvat  

Perälän laatima ehdotus perustuu seurakunnallisen talouden tosiseikkoihin ja niistä aukeavaan näkymään. Hänen arvionsa mukaan jokainen seurakunta joutuu jäsenmäärän vähetessä supistamaan talouttaan. Erityisesti seurakuntien taloutta rasittavat kiinteistö- ja henkilöstömenot.

Selvitysmies pitää kaikkein tärkeimpänä seurakuntien toimintakulttuurin uudistamista.  ”Se on varmasti eniten työtä vaativa askel. Luottamushenkilöiden ja työntekijöiden yhteistyö on saatava uudelle tasolle. Yhteistyöllä selvitään myös tiukkenevan talouden haasteista”, arvioi Perälä.

Siun seurakunta -selvityksessä mukana on ollut 12 seurakuntaa:  Joensuun evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän seurakunnat: Eno, Joensuu, Pielisensuu, Rantakylä, Pyhäselkä ja Vaara-Karjala sekä yhtymän ulkopuoliset seurakunnat: Heinävesi, Kitee, Kontiolahti, Liperi, Polvijärvi ja Tohmajärvi. Näillä seurakunnilla on 93 000 jäsentä. Lisäksi loppuraportti kysymyksineen lähetetään myös Outokummun ja Ilomantsin seurakuntiin. Selvitystyön tavoitteena on vahvistaa luterilaisten seurakuntien elinvoimaa Pohjois-Karjalassa.

Lue raportti

 https://siunseurakunta.files.wordpress.com/2017/01/loppuraportti-07062017.pdfTakaisin