19.01.2017 | Ajankohtaista

Siun seurakunta –hanke etenee toiselle kierrokselle

Siun seurakunta –selvityshankkeen toinen vaihe on alkamassa Pohjois-Karjalassa. Selvityskonsultti, TT Matti Perälä kiertää toistamiseen kevään aikana 12:ssa mukana olevassa seurakunnassa tapaamassa luottamushenkilöitä, työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Tarkoituksena on selvittää mahdollisuudet laatia seurakuntien yhteistyösopimuksia tai perustaa kevyt seurakuntayhtymä.

Siun seurakunta –hankkeen tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa luterilaisten seurakuntien elinvoimaa Pohjois-Karjalassa. Taustalla on seurakuntien heikkenevä talous. Suurimpia menoeriä seurakunnille ovat henkilöstö- ja kiinteistökulut. Henkilöstöä ei selvitysmies Perälän mukaan tarvitse kuitenkaan irtisanoa, sillä seurakuntien työntekijöitä jää lähivuosina runsaasti eläkkeelle. Päätösten teko on kuitenkin aloitettava heti.

”Kiinteistöt, hautausmaiden hoito ja hallinto vievät puolet käytettävissä olevista varoista. Seurakunnan olemassaolon idea alkaa hämärtyä, jos varsinaiseen seurakunnalliseen toimintaan jää alle puolet seurakunnan jäsenten maksamista kirkollisveroista. Tämä selvitys tehdään, koska on tarpeen löytää seurakunnalliseen toimintaan yhteistyön mukanaan tuoma energia,” sanoo Perälä.

12 seurakuntaa mukana

Yhteistyöselvityksessä ovat mukana Joensuun, Pielisensuun, Rantakylän, Pyhäselän, Enon, Vaara-Karjalan, Heinäveden, Liperin, Kontiolahden, Kiteen, Tohmajärven ja Polvijärven ev.lut. seurakunnat sekä Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä.

Hankkeen taustalla 18-jäseninen seurakuntien edustajista koostuva ohjausryhmä, jonka  puheenjohtajana on Joensuun rovastikunnan lääninrovasti Jukka Reinikainen. Selvityskonsultin raportti valmistuu tämän vuoden toukokuun loppuun mennessä. Sen jälkeen ohjausryhmä päättää jatkotoimista.Takaisin