03.01.2020 | Ajankohtaista

Loppiainen 6.1. päättää joulunvieton

Tulevana maanantaina 6.1. vietetään loppiaista. Loppiaisena siirrytään joulunpyhistä arkeen. Kirkkovuodessa loppiainen on itämaan tietäjien pyhä.


Loppiainen on kristittyjen vanhimpia juhlia, jopa joulua vanhempi. Loppiaisen evankeliumiteksti kertoo kaukaa itäisiltä maista vaeltaneista viisaista ja arvostetuista tietäjistä, jotka tulivat katsomaan Jeesus-lasta. He toivat mukanaan kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.


Loppiaisena kirkoissa muistetaan sitä, miten Jeesus itse oli syntynyt köyhänä matkalaisena tallissa, mutta hän sai kalliita lahjoja. Jeesusta tulivat tervehtimään niin köyhät ja oppimattomat paimenet kuin tietäjät tai kuninkaat vierailta mailta. Näin Kristuksen katsotaan olevan valo kaikille maailman kansoille ja kaikenlaisille ihmisille.


Loppiainen viittaa nimellään jouluajan loppumiseen. Kirkkovuosikalenterissa loppiaisen jälkeiset pyhät kuuluvat vielä joulujaksoon, joka päättyy vasta pääsiäisjakson alkaessa.

Loppiaista vietetään Joensuussa jumalanpalvelusten, lähetystilaisuuksien ja loppiaiskonsertin merkeissä


Loppiaisen jumalanpalveluksia vietetään ma 6.1. klo 10 Joensuun, Pielisensuun, Rantakylän ja Pyhäselän kirkoissa sekä Enon palvelupisteen valtuustosalissa ja Kiihtelysvaaran seurakuntatalolla. Pielisensuun ja Rantakylän kirkoissa järjestetään jumalanpalvelusten jälkeen lähetystyöhön liittyvä päivätilaisuus.


Loppiaisillan kruunaa Joensuun kirkossa klo 16 kuultava Bach soikoon -konsertti. Konsertissa esiintyvät Canzonetta ja Kuusankosken kamarikuoro. Konserttiin on vapaa pääsy, vapaaehtoinen käsiohjelma maksaa 10 euroa.
Lähde: evl.fiTakaisin