18.11.2019 | Ajankohtaista

God Love Pride -näyttely Joensuun seurakuntakeskuksessa – avajaiset 23.11.

Joensuun seurakuntakeskuksen kappelissa avataan la 23.11.2019 klo 16 Ilar Gunilla Perssonin valokuvanäyttely ”God Love Pride”. Näyttelyn teemana ovat uskonnollisesta taustasta tulevat, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ja heidän kokemuksensa. Näyttelyn järjestää Joensuun ev.lut. seurakunta yhteistyössä Taakasta voimavaraksi -hankkeen kanssa.


Näyttelyn avaavat hankekoordinaattorit Peik Ingman ja Lumi Sammallahti Taakasta voimavaraksi -hankkeesta. Mukana avajaisissa on myös Joensuun seurakunnan pastori Katri Vilén. Avajaisissa on glögitarjoilu.

Näyttely on avoinna Joensuun seurakuntakeskuksen kappelissa (Kirkkokatu 28) 28.11. – 8.12. arkisin klo 9-15.30. Lisäksi ti 26.11. Sateenkaari-illan yhteydessä klo 18-20, la 30.11. klo 9-11, su 1.12. klo 14-16, la 7.12. klo 11-13 ja su 8.12. klo 14-16.  


”God Love Pride” -näyttely on ollut esillä aiemmin tänä vuonna ev.lut. seurakuntien tiloissa Tampereella, Vaasassa, Helsingissä, Åbo Akademin tiloissa Turussa sekä Markuskirkossa Tukholmassa. Ensimmäinen God Love Pride -näyttely oli Pietarsaaressa 2014.

Näyttelyn taustaa

Ilar Gunilla Persson on Taalainmaalla varttunut, Pietarsaaressa kouluttautunut valokuvataiteilija, joka toimii valokuvaajana Historiallisessa museossa Tukholmassa. Perssonin näyttelyjä on ollut esillä paitsi Pohjoismaissa, myös New Yorkissa, Madridissa ja Pariisissa.

Persson avaa näyttelyn taustaa seuraavasti:


”Seurakunnissa ja muissa yhdistyksissä, joissa on yhteinen usko, ideologia tai näkymä, on usein vahva yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunne. Samaan asiaan uskomisessa, samojen asioiden haluamisessa ja yhteisissä tavoitteissa on suurta voimaa.


Mutta mitä tapahtuu niille, jotka eivät koe voivansa uskoa siihen mitä saarnataan tai siihen mitä lukee ’pyhissä kirjoituksissa’? Mitä tapahtuu, jos alkaa kyseenalaistaa yhteisölle itsestään selviä asioita? Mitä tapahtuu ihmiselle, joka saa kuulla tunteidensa olevan väärin? Tai mitä käy ihmiselle, joka saa koko ikänsä kuulla kuinka syntistä on olla homoseksuaali ja sitten havaitsee olevansa juuri sellainen?


Muutaman viime vuoden ajan olen tavannut LHBTIQ ihmisiä (lesbo, homo, bi, trans, intersukupuolinen, queer), jotka ovat kasvaneet uskonnollisessa yhteisössä tai joiden taustalla on jokin muu vahva ideologia. Monet ovat luoneet uuden elämän uusien ystävien kanssa, luoneet uuden perheen eivätkä ole enää yhteydessä entiseen elämäänsä.”


Mikä ”Taakasta voimavaraksi”?


Taakasta voimavaraksi on Sateenkaariyhdistys Malkus ry:n kolmivuotinen, STEA-rahoitteinen hanke. Hankkeen tavoitteena on, että yhä useampi hengellinen, uskonnollistaustainen ja hengellisessä yhteisössä elävä sateenkaari-ihminen olisi entistä paremmin sinut itsensä kanssa.

Sateenkaariyhdistys Malkuksen tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten henkistä ja hengellistä hyvinvointia. Valtakunnallinen yhdistys perustettiin Tampereella v. 2014.Takaisin