28.10.2019 | Ajankohtaista

Papit päivystävät Ristinkappelilla pyhäinpäivänä

Vuoden pimeimpään aikaan vietettävä pyhäinpäivä on Suomessa hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia. Kirkoissa pyhäinpäivä on neljänneksi suosituin kirkkovuoden pyhistä.


Pyhäinpäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Uskonsa tähden kuolleiden kristittyjen muistopäiviä vietettiin heidän kuolinpäivinään. 300-luvulla ryhdyttiin viettämään erillisten muistopäivien lisäksi yhteistä kaikkien pyhien päivää. Nykyään pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä.  


Myöhäissyksystä on eri kulttuureissa vietetty juhlia, joissa liikutaan elämän ja kuoleman rajalla. Kekri on Suomessa vietetty myöhäissyksyn juhla. Elämän ja kuoleman juhlia maailmalla ovat myös amerikkalainen pyhäinpäivän aatto halloween, joka pohjautuu kelttiläiseen samhain-juhlaan, sekä meksikolaisen kulttuurin kuolleiden päivä, Dia de los Muertos.

Papit päivystävät Ristinkappelilla - kirkoissa syttyvät kynttilät kuluneen vuoden aikana kuolleille seurakuntalaisille


Joensuun ev.lut. seurakunnissa pyhäinpäivää vietetään la 2.11.2019 perinteiseen tapaan rukoushetkillä ja jumalanpalveluksilla, joissa muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakunnan jäseniä lukemalla heidän nimensä ja sytyttämällä kullekin oma muistokynttilä.


Noljakan kirkolla vietetään jo perinteeksi muodostunutta Kynttilämäki-tapahtumaa klo 17 alkaen. Kirkon luona olevaan rinteeseen rakentuu iso kynttiläristi, johon ihmiset voivat tuoda omia kynttilöitään. Klo 17.15 kynttiläristin äärellä pidetään hartaus. Kynttiläristi palaa rinteessä klo 17-20. Kirkossa alkaa klo 18 messu, jota ennen on tarjolla glögiä.

Papit päivystävät keskusteluavun merkeissä Joensuun hautausmaan Ristinkappelilla pyhäinpäivänä klo 15-18. Pappien kanssa voi tulla keskustelemaan niin surusta ja kuolemasta kuin elämästäkin. Klo 16 kappelissa järjestetään hartaushetki. Kappelille voi tulla päivystysaikana myös hetkeksi lämmittelemään, hiljentymään ja rukoilemaan.


Pyhäinpäivän rukoushetket ja jumalanpalvelukset Joensuun ev.lut. seurakunnissa la 2.11.2019:
-   La 2.11. Klo 15 pyhäinpäivän messu Joensuun kirkossa ja klo 16 Tuupovaaran kirkossa. Jumalanpalveluksissa muistetaan vuoden aikana kuolleita seurakuntalaisia lukemalla heidän nimensä ja sytyttämällä kynttilät.
-    La 2.11. klo 16 pyhäinpäivän rukoushetki Kiihtelysvaaran seurakuntatalolla ja klo 17 Pielisensuun kirkossa. Luetaan kuluneen vuoden aikana poisnukkuneiden nimet ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen.
-    La 2.11. klo 18 pyhäinpäivän iltakirkko Pyhäselän ja Rantakylän kirkoissa.  Luetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden seurakuntalaisten nimet, kynttilät palavat heidän muistolleen.Takaisin