22.10.2019 | Ajankohtaista

Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi Enon seurakuntatalon suunnitelmat

Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi Enoon rakennettavan uuden seurakuntatalon rakennussuunnitelmat ja kustannusarvion kokouksessaan 22.10.2019. Uusi seurakuntatalo rakennetaan Enon kirkon viereiselle tontille. 

Suunnitelmien mukaan Enon seurakuntatalosta tulee yksikerroksinen rakennus, jonka hyötyala on noin 450 neliömetriä. Rakennuksen kustannusarvio on noin 2,6 miljoonaa euroa. Uuden seurakuntatalon rakentaminen on tarkoitus aloittaa toukokuussa 2020. Alustavan arvion mukaan rakentaminen kestää vuoden. 

Tällä hetkellä Enon seurakunta toimii väliaikaistiloissa vanhalla kunnantalolla. Vuodesta 2017 lähtien sisäilmaongelmien vuoksi suljettuna olleelle vanhalle seurakuntatalolle ei ole löytynyt jatkokäyttöä. Yhteinen kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan vanhan seurakuntatalon purkamisesta alueen yleisilmeen ja viihtyisyyden vuoksi.  Vanha seurakuntatalo puretaan kevään 2020 aikana. Urakan kustannusarvio on noin 130 000 euroa.

Yhteinen seurakuntaneuvosto käsitteli kokouksessaan myös vuoden 2020 talousarviota. Tuloveroprosentti säilyy ennallaan vuonna 2020. Vuodelle 2019 seurakuntayhtymän talouden tasapainottaminen ja nykyisen toiminnan tason turvaaminen edellyttivät tuloveroprosentin nostamista 0,1 prosenttiyksiköllä 1,55 prosenttiin. Tuloveroprosentit korotus oli kertaluonteinen ja pitkäkestoinen päätös. Jatkossa talouden tasapaino on pyrittävä säilyttämään aktiivisella kiinteistö- ja henkilöstösuunnitelmalla ja alueellisella yhteistyöllä

Ensi vuonna kirkollisverotuloja arvioidaan kertyvän ensi vuonna 10 950 000 euroa, mikä on noin prosentin kuluvan vuoden talousarviota pienempi summa. Talousarviossa suurin kuluerä on henkilöstökulut, joiden arvioidaan olevan ensi vuonna reilut 8 miljoonaa euroa eli 63,8 prosenttia kaikista käyttötalouden menoista. Vuoden 2020 talousarvion mukainen tilikauden ylijäämä on 44 000 euroa.

Talousarviossa on varauduttu liki kahden miljoonan euron investointeihin. Merkittävimmät investoinnit ovat ensi vuonna toteutettava Utran kirkon julkisivun ja vesikaton maalaus ja vuonna 2021 valmistuva Enon seurakuntatalo. Vuoden 2020 talousarvion vahvistaa yhteinen kirkkovaltuusto.

Lisäksi yhteinen kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan pyytää seurakuntayhtymän kuudelta seurakuntaneuvostolta lausunnot aluekeskusrekisteritoimintojen järjestämisestä. Kirkkohallituksen täysistunnon linjauksen mukaan jokaisen seurakunnan on kuuluttava vuoden 2022 alusta alkaen aluekeskusrekisteriin, joka vastaa kirkonkirjojen ja väestökirjanpitoon liittyvistä tehtävistä. Kuopion hiippakunnan alueella selvitetään parhaillaan aluekeskusrekisterien muodostamista. Tällä hetkellä hiippakunnan alueella toimii Kuopion aluekeskusrekisteri sekä Joensuun ja Ylä-Savon keskusrekisterit. Muut seurakunnat hoitavat rekisteritoiminnot omassa seurakunnassaan.


Takaisin