28.05.2019 | Ajankohtaista

Tiekirkot avaavat ovensa kesäkuussa


Tänäkin kesänä lukuisat Tiekirkot avaavat ovensa kesämatkailijoille. Pääteiden varsilla sijaitsevat Tiekirkot tarjoavat mahdollisuuden rauhallisen tauon pitämiseen kauniista arkkitehtuurista ja pyhästä tilasta nauttien. Tiekirkoissa vierailijalla on mahdollisuus saada tietoa kirkon historiasta ja nykypäivästä oppaan tai jaossa olevan materiaalin avulla.


Joensuun ev.lut. seurakuntien kirkoista Tiekirkkoja ovat tänä vuonna Joensuun kirkko ja Utran kirkko. Joensuun ev.lut. kirkko on avoinna 3.6. – 25.8.2019 ma-la klo 11-19 ja su klo 12-20.
Utran kirkko on avoinna 10.6. – 11.8.2019 ma-la klo 12-17 ja su klo 12-18.
Molemmissa kirkoissa on aukioloaikoina oppaat paikalla.

Tiekirkkoja on Suomessa yhteensä noin 265.  Suomen ensimmäiset Tiekirkot avautuivat 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Vuosien mittaan Saksasta lähtenyt idea avointen ovien kirkoista on saanut siivet ja mukaan on tullut lukuisia evankelisluterilaisia ja ortodoksisia kirkkoja.


Joensuun kirkon sisätiloissa erityinen kuvaohjelma – Utran kirkossa harvinainen pystyhirsirakenne

Joensuun seurakunnan kirkkoherra Petri Raskin mukaan Joensuun kirkko on sisätiloiltaan varsin erityinen. Joensuun kirkko onkin päässyt ainoana Kuopion hiippakunnan kirkkona mukaan teokseen ”60 Suomen kauneinta kirkkoa”.

Joensuun kirkon katossa on arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelema kuvaohjelma.
- Kirkon keskilaivassa on näkyvissä Suomen paras kesä palmusunnuntaista juhannukseen. Olipa mikä vuodenaika tahansa, voi kattoa katsellessaan kokea paratiisin. Alttarialueella eli kuorissa kirkossa kävijä voi puolestaan olla Getsemanessa ja Golgatalla; siihen viittaa kuorin katon korjuuvaiheessa olevat viiniköynnökset ja alttaritaulu. Sieltä täältä voi kirkkotilasta etsiä itselleen puhuttelevan Raamatun sanan, kertoo Rask.

Utran kirkko puolestaan on rakenteeltaan harvinainen pystyhirsikirkko. Suomen kolmesta pystyhirsikirkosta v. 1895 teollisuusyhdyskunnan kirkoksi valmistunut Utran kirkko on ainoa, jossa pystyhirret ovat näkyvissä. Harvinaisen rakennustavan syytä ei varmuudella tunneta – mahdollisesti vaikutteita on saatu norjalaisista ns. sauvakirkoista. Utran kirkon on tiettävästi suunnitellut insinööri Tomas Bamford.


Myös Enon kirkko auki kesällä

Joensuun ev.lut. kirkoista myös Enon kirkko on avoinna vierailijoille kesän aikana, vaikka se ei varsinainen Tiekirkko olekaan.  Enon kirkko on avoinna 24.6. – 4.8. klo 10-13. Paikalla ei ole opasta.


Tuupovaaran kirkkoon voi varata ennakkoon ryhmille vierailuajan numerosta 040 737 4656.


Lisätietoja: www.tiekirkot.fi
Katso kaikki Tiekirkot aukioloaikoineen: www.tiekirkot.fi/tiekirkot/


Takaisin