08.04.2019 | Ajankohtaista

Palmusunnuntai aloittaa hiljaisen viikon

Palmusunnuntai on kristillisen kirkkovuoden juhla, jota vietetään viikko ennen pääsiäissunnuntaita.


Palmusunnuntai aloittaa hiljaisen viikon, jolloin muistellaan Jeesuksen kärsimyksiä ja elämän viimeisiä vaiheita. Palmusunnuntai muistuttaa myös Jeesuksen saapumisesta Jerusalemiin. Hän ratsasti aasilla Jerusalemiin, ja kansa heitti hänen eteensä tielle palmunlehviä. Väkijoukko juhli häntä huutaen Hoosianna eli Oi, auta.


Kristityille palmu on kuoleman voittamisen ja marttyyriyden symboli. Jo Vanhan Testamentin teksteissä ennustettiin, että Messiaan tullessa kaupunkiin hänen eteensä levitetään palmun lehviä. Suomessa palmun sijasta koti ja kirkko koristellaan pajunoksilla. Tästä juontaa juurensa myös virpomisperinne, jossa virvottava toivotetaan "tuoreeks, terveeks, tulevaks vuodeks" - kyse on oikeastaan siunauksesta.


Tiedetään, että Syyriassa ja Egyptissä palmusunnuntain juhlaa on vietetty jo 300-luvulla. Lännen kristityille palmusunnuntain juhla vakiintui 600-luvun kirkossa.  Palmusunnuntain ajankohta vaihtelee vuosittain. Pääsiäinen on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai, ja palmusunnuntaita vietetään viikkoa ennen sitä. Tänä vuonna palmusunnuntai on 14.4. (Lähde: www.evl.fi)


Palmusunnuntain vietto Joensuun ev.lut. seurakunnissa


Palmusunnuntaita vietetään Joensuun ev.lut. seurakunnissa 14.4. jumalanpalvelusten, perhetapahtuman ja Bachin musiikin merkeissä.


Palmusunnuntain messua vietetään klo 10 Joensuun, Pielisensuun, Rantakylän, Pyhäselän ja Tuupovaaran kirkossa sekä klo 13 Kiihtelysvaaran seurakuntatalolla.


Palmusunnuntain perhekirkko
järjestetään klo 10 Enon kirkossa ja klo 15 Noljakan kirkossa. Klo 16 Rantakylän kirkolla vietetään perhetapahtumaa, jonka ohjelmassa on musiikillinen kirkkohetki, rahkapullakahvit ja -mehut, myyjäiset sekä onnenkaivo.


Rantakylän kirkossa kuullaan lisäksi klo 19 Soiva Bach –konsertti. Konsertissa esiintyy Canzonetta-kuoro Janne Piipposen johdolla sekä Rantakylän barokkiorkesteri. Ohjelmassa on kaksi Bachin kantaattia; hautajaiskantaatti (BWV 106) ja pääsiäiskantaatti (BWV 4). Emma Mustaniemi, sopraano, laulaa Bachin aarioita, Topi Linjama kertoo teoksista. Konserttiin on vapaa pääsy, käsiohjelma maksaa 10 euroa.


Takaisin