27.02.2019 | Ajankohtaista

Laskiainen valmistaa paastoon, joka alkaa tuhkakeskiviikkona

Tulevana sunnuntaina 3.3. vietetään laskiaissunnuntaita ja sen jälkeisensä tiistaina 5.3. laskiaistiistaita. Laskiaista vietetään paastonajan alkaessa. 


Ensimmäinen paastopäivä on laskiaista seuraava keskiviikko, tuhkakeskiviikko. Sitä vietetään tänä vuonna 6.3.


Tuhkakeskiviikosta alkava paastonaika kestää 40 arkipäivää. Paastonaika päättyy pääsiäissunnuntaihin.


Ennen paastoa syödään tuhdisti ja vietetään karnevaalia – näin myös Joensuussa

Laskiaistiistaina monessa kulttuurissa vietetään karnevaalia. Suomalainen vastine laskiaiskarnevaalille on pulkkamäkeen meneminen.  Ennen paaston aloittamista on tapana myös syödä tavallista tuhdimmin. Suomessa laskiaistiistain perinteisiä ruokia ovat hernekeitto ja laskiaispullat.

Joensuun ev.lut. seurakunnat järjestävät useita laskiaistapahtumia, joissa on tarjolla mm. mäenlaskua ja laskiaispullia. Tapahtumia järjestetään Joensuun kirkonmäellä, Noljakan kirkonmäellä, Utran saaren kodalla, Enon koulun ympäristössä ja Raatevaaran kylätalolla. Joensuun ev.lut. seurakuntien laskiaistapahtumat löytyvät kootusti täältä.

 


Tuhkakeskiviikkona piirretään tuhkaristi otsaan katumuksen merkiksi – tuhkamessuja myös Joensuussa


Tuhkakeskiviikko on saanut nimensä siitä, että säkkiin pukeutuminen ja tuhkan ripotteleminen pään päälle ovat Raamatussa vertauskuva katumukselle ja parannukselle.

Tuhkakeskiviikkona monissa seurakunnissa vietetään illalla messu tai sanajumalanpalvelus. Viime vuosina on yleistynyt tapa, jossa seurakuntalainen voi ottaa vastaan otsaansa tuhkamerkin katumuksen ilmauksena.

Joensuun ev.lut. seurakunnissa tuhkamessua vietetään keskiviikkona 6.3. klo 18 Pielisensuun kirkossa sekä klo 19 Joensuun ja Rantakylän kirkoissa. Lisäksi Kiihtelysvaaran seurakuntatalolla järjestetään tuhkakeskiviikon jumalanpalvelus ke 6.3. klo 12.


Paasto kutsuu vastuullisempaan elämäntapaan


Paastonaika alkaa tuhkakeskiviikosta ja päättyy pääsiäissunnuntaihin. Paastonaika kestää 40 arkipäivää. Sunnuntaipäiviä ei lasketa paastopäiviksi.

Ortodoksisissa ja katolisissa kirkoissa on tapana pidättäytyä lihan syömisestä laskiaisen ja pääsiäisen välillä. Myös luterilaiseen perinteeseen kuuluu paasto, mutta se ei välttämättä tarkoita tietystä ruoasta pidättäytymistä.

Paastoon liittyy katumus: ihminen tutkii itseään, katuu vääriä tekojaan ja etsii elämälleen uutta suuntaa. Paasto kutsuu ihmistä kasvamaan vastuullisempaan elämäntapaan ja luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi. Paaston aikana ihmistä kutsutaan tutkimaan Jumalan pyhyyttä ja rakkautta, joka näkyy Kristuksen kärsimyksessä ja kuolemassa.

 

Lähde: www.evl.fiTakaisin