29.01.2019 | Ajankohtaista

Yhteisvastuukeräys käynnistyy su 3.2.

Vuoden 2019 Yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina 3.2.2019. Keräyksellä tuetaan lasten ja nuorten koulutusta Suomessa ja maailman katastrofialueilla.


Suomessa vuoden 2019 yhteisvastuuvaroin tuetaan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua esimerkiksi avustamalla maksullisten opiskeluvälineiden hankinnassa.


Maailman katastrofialueilla keräyksen tuotolla tuetaan laadukasta koulutusta lapsille ja nuorille. Turvalliset koulurakennukset ja koulutetut opettajat auttavat lapsia toipumaan traumaattisista kokemuksista, sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen ja oppimaan tulevaisuuden kannalta elintärkeitä taitoja.


Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.


Avun vievät perille Kirkon Ulkomaanapu (60 % keräystuotosta), Kirkon diakoniarahasto ja paikallisseurakuntien diakoniatyö (molemmat 20 % keräystuotosta).Yhteisvastuukeräyksen toteutus Joensuussa


Joensuun ev.lut. seurakunnissa Yhteisvastuukeräyksen starttitilaisuudet järjestetään sunnuntaina 3.2. jumalanpalvelusten yhteydessä. Jumalanpalvelukset alkavat klo 10 Joensuun, Pielisensuun, Rantakylän ja Pyhäselän kirkossa, Enon palvelupisteellä (Kunnantie 2) ja Tuupovaaran seurakuntatalolla, klo 13 Kiihtelysvaaran seurakuntatalolla ja klo 15 Noljakan kirkossa. Pielisensuun kirkossa Yhteisvastuuinfo järjestetään ennen jumalanpalvelusta klo 9, muissa tiloissa jumalanpalveluksen jälkeen.

Keräyksen avauksen jälkeen lista- ja lipaskerääjät lähtevät liikkeelle, ja heihin voi törmätä Joensuun ev.lut. seurakuntien alueella helmi-huhtikuun ajan. Yhteisvastuukerääjän tunnistaa keräyslippaassa ja –listassa olevasta virallisesta, tätä vuotta koskevasta Poliisihallituksen rahankeräysluvasta.

Yhteisvastuukeräykselle kerätään varoja myös useissa seurakuntien järjestämissä tilaisuuksissa kevään 2019 aikana.


Taustatietoa: Lasten köyhyys kasvussa Suomessa, katastrofialueilla koulutus luo uskoa tulevaisuuteen


Köyhien lasten määrä Suomessa on kasvussa. Tuoreimpien, vuoden 2016 tulonjakotilastojen mukaan 10,2 prosenttia lapsista kuului pienituloiseen kotitalouteen. Tämä tarkoittaa 110 000 lasta. Samalla vähävaraisten lapsiperheiden asema on heikentynyt esimerkiksi sosiaalietuuksien leikkausten ja jäädytysten vuoksi.


Monien nuorten kohdalla unelmien ammatti on vaarassa jäädä haaveeksi, jos perheellä ei ole varaa maksaa opinnoista aiheutuvia kustannuksia, kuten tietokonetta, oppikirjoja tai ammatillisissa opinnoissa tarvittavia välineitä.


Maailman pahimmilla katastrofialueilla monet lapset ja nuoret ovat menettäneet lähes kaiken tutun ja turvallisen, kun he ovat joutuneet pakenemaan luonnonkatastrofeja ja konflikteja. Tulevaisuus näyttää toivottomalta ja oma merkitys maailmassa on usvan peitossa, kun koulunkäynti keskeytyy.


Koulutus on tärkeää yhteiskunnalliselle kehitykselle ja eriarvoisuuden vähentämiselle. Etenkin hauraissa maissa ja katastrofitilanteissa koulutus luo uskoa tulevaisuuteen ja tuo vakautta arkeen.

Lahjoita verkossa!

Yhteisvastuukeräykseen voi tehdä nyt lahjoituksen seurakuntakohtaisesti myös verkossa. Täältä pääset lahjoittamaan keräykseen niin, että keräyksen paikallinen tuotto ohjautuu haluamaasi seurakuntaan Joensuun alueella: www.joensuunevl.fi/etusivu/yhteisvastuu/Takaisin