03.12.2018 | Ajankohtaista

Joensuun jouluseimipolku on avattu

Joensuun keskustaan on avattu adventin ja joulun ajaksi jouluseimipolku. Seimipolku on kuljettavissa keskustassa 7.1.2019 saakka. Joensuun jouluseimipolun toteuttaa Joensuun ev.lut. seurakunta yhteistyössä paikallisten yritysten ja muiden toimijoiden kanssa.

Jouluseimipolku kulkee Joensuun keskustassa kiertäen yhteensä 13 pysähdyspaikkaa, joissa on asetettu näytteille seimiasetelma. Polku alkaa Taitokorttelin aitan seimestä ja päättyy Joensuun hautausmaan kukkamyymälän näyteikkunan seimiasetelmaan (Rauhankatu 4a).

Seimipolun seimet ovat hyvin erilaisia ja ilmentävät seimiperinteen kansainvälistä moninaisuutta. Näytteillä on seimiä esimerkiksi Italiasta, Saksasta ja Tansaniasta sekä toisaalta Pohjois-Karjalan Pyhäselästä.

Jouluseimipolun idean isä, Joensuun kirkkoherra Petri Rask kertoo seimipolun olevan tänäkin vuonna ekumeeninen.
-  Seimipolkuperinne itsessään on katolista perua. Ekumeenisuus näkyy myös esimerkiksi siinä, että yksi seimipolun seimistä on jouluikoni ortodoksisen seurakuntasalin ikkunassa.

Joensuun jouluseimipolku järjestetään tänä vuonna neljättä kertaa. Katso seimipolun kartta täältä: Seimipolku 2018.


Taustatietoa


Ensimmäisen joulun tapahtumien kuvaaminen nukkehahmoin, kuvin, maalauksin, veistoksin ja näyttelemällä on vuosisatoja vanha kristillinen perinne. Sen juuret löytyvät syvältä katolisesta Euroopasta. Vanhimmat joulun kuvaukset on löydetty Rooman katakombeista 300-luvulta, koteihin asetelmat tulivat 1500-luvulla.


Seimiasetelmat ovat käsityöläisten taidonnäytteitä, joissa näkyvät selvästi alueelliset erot. Jeesus-lapsen seimen ympärillä ovat Maria ja Joosef, paimenia, enkeleitä, itämaan tietäjät, aasi ja härkä. Asetelmassa voi olla myös tavallisia kyläläisiä, erilaisia kotieläimiä, tähti, tietäjien kameleita ja norsuja.
Takaisin