03.12.2018 | Ajankohtaista

Suomen itsenäisyyttä juhlistetaan keskustassa ja maaseudulla

Joensuun kaupunkialueella ja maaseututaajamissa juhlistetaan itsenäisyyspäivää torstaina 6.12.2018 perinteisin menoin. Joensuun kantakaupunkialueella itsenäisyyspäivänä pidetään jumalanpalvelus kello 10 Joensuun, Pielisensuun ja Rantakylän kirkoissa, joiden jälkeen kello 12 Joensuun hautausmaalla on kunnianosoitus ja seppeleidenlasku sankarihaudoille ja hautamuistomerkeille. Ohjelmassa on kuorolaulua ja sotakamreeri Rauno Suhosen puhe. 

Joensuun konservatorion aulassa (Rantakatu 31) tarjoillaan kahvia kello 12–13 ja kello 13 konservatorion juhlasalissa pidetään päiväjuhla. Juhlassa esiintyvät mm. Savo-Karjalan maanpuolustussoittokunta ja AccArt-Harmonikat. Lisäksi juhlassa pidetään puheita. Ylioppilaskunnan soihtukulkue lähtee kello 16 Yliopiston Haltia-rakennuksen edestä sankarihaudoille.
 
Enossa itsenäisyyspäivää juhlitaan kello 10 alkavan sanajumalanpalveluksen merkeissä Enon kirkossa, minkä jälkeen lasketaan seppeleet sankarihaudoille. Kirkossa on tarjolla kahvia ja Enon kirkkokuorojen musisointia. 
 
Kiihtelysvaarassa seppeleet lasketaan vuosien 1918 ja 1939–1945 sodissa kaatuneiden muistomerkeille kello 9.15, minkä jälkeen vietetään messua Kiihtelysvaaran seurakuntatalolla. Messun jälkeen on kahvitarjoilu ja päiväjuhla, jonka ohjelmassa on kaupungin tervehdys, musiikkia, lausuntaa sekä ylitarkastaja Minna Liisa Mäkirannan juhlapuhe. 
 
Tuupovaarassa itsenäisyyspäivän vietto alkaa kello 13 messulla Tuupovaaran kirkossa. Tämän jälkeen Vapaussodassa kaatuneiden haudalle ja sankarihautausmaan ristille lasketaan seppeleet. Sankarihautausmaalta siirrytään seurakuntatalolle kahville ja päiväjuhlaan, jossa ohjelmassa on mm. kaupungin tervehdys, musiikkia ja maisteri Eero Parviaisen juhlapuhe. Partiolippukunta Vaaran Veljien ja Siskojen soihtukulkue lähtee sankarihaudoille kello 17.
 
Pyhäselän kirkossa pidetään kello 10 itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus, jonka yhteydessä siunataan sankarivainaja Armas Parviainen. Jumalanpalveluksen jälkeen Armas Parviainen lasketaan sankarihautaan sotilaallisin kunnianosoituksin. Ohjelmassa on myös seppeleenlasku. 
 
Sotamies Armas Parviainen kaatui 23-vuotiaana taistelussa Krivillä, Karjalan kannaksella, 16.9.1942. Taistelussa kadonnut Parviainen haudattiin poissaolevana, ja hänen hautakivensä on ollut vuodesta 1942 Pyhäselän sankarihautojen rivissä. Armas Parviainen on yksi tänä vuonna löydetyistä ja tunnistetuista sankarivainajista. 
 
Sankarihautaan laskun jälkeen seurakuntatalolla on päiväjuhla, jossa tarjoillaan hirvikeittolounas ja päiväkahvit. Tarjoilu on veloitukseton (vapaaehtoinen maksu diakoniatyölle). Päiväjuhlassa kuullaan Joensuun kaupungin tervehdys ja muita puheita. 


Takaisin