08.11.2018 | Ajankohtaista

Yleisö pääsee tutustumaan Kiihtelysvaaran kirkon raunioiden tutkimuksiin

Kiihtelysvaaran tulipalossa tuhoutuneen kirkon raunioita on purettu hallitusti ja kirkon rakennushistoriaa kartuttaen. Arkkitehtitoimisto Ark-byroo Oy aloitti raunioiden tutkimukset Kiihtelysvaarassa lokakuun lopussa.

Nyt tutkimustyöt ovat edenneet loppusuoralle ja kiinnostuneet pääsevät tutustumaan tutkimustuloksiin ja raunioihin paikan päällä perjantaina 9.11.2018 klo 12 alkaen. Tilaisuus on Kiihtelysvaara-Seuran ja Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän järjestämä. Tilaisuudessa tutkimuksista kertoo Ark-byroo Oy:n varatoimitusjohtaja, arkeologi Heini Ynnilä.

- Tilaisuus pidetään täällä raunioilla. Tällä hetkellä viimeistelemme purkutöitä ja perjantaina jatkamme kaivaustöitä rakennuksen perusteiden alle. Tilaisuuden aikana työt ovat siinä vaiheessa, että yleisö voi tulla palopaikalle, Ynnilä kertoo.

Heini Ynnilän mukaan tutkimukset ovat antaneet monenlaista tietoa rakennuksesta. Kirkon historian eri vuosisadat näkyvät selvästi rakennuksessa.

- Puusta näkee, että 1700-luvulla työt on tehty kirveellä. Kaikki on veistetty todella taidokkaasti. 1800-luvulla käytössä on ollut saha. Tutkimuksissa on selvinnyt myös, että sakasti on todennäköisesti 1830-luvulta ja alla on vanhempi viinikellari.

Rakennuksen eristeetkin kertovat oman tarinansa ajasta. Kirkon eristeinä on käytetty muun muassa sammalta ja hamppua. Myös erikoisempia löytöjäkin on tehty.
 
- Rakennuksen nurkista on löytynyt rahoja. Todennäköisestä rakentajat ovat halunneet jättää jälkensä rakennukseen ja toivottaa onnea kirkolle. Vanhimmat rahat ovat 1700-luvun Ruotsin äyrejä, Ynnilä kertoo.
 
Perjantaina tutkimuksia jatketaan syvemmälle kirkon perustusten alle. Kaivausten tarkoituksena on selvittää, onko kirkon alla mahdollisesti hautoja.
 
- Tutkimuksissa ei ole tullut esille merkkejä, että hautoja olisi. Varmistuksen tähän saamme tekemällä kaivauksia syvemmälle. Jos hautoja löytyy, otetaan ne pois asiaankuuluvalla tavalla, Ynnilä sanoo.
 
 Joensuun vanhin ev.lut. kirkko paloi varhain sunnuntaiaamuna 23.9.2018. Vuonna 1770 valmistuneesta
Kiihtelysvaaran kirkosta onnistuttiin pelastamaan alttaritaulu, messukasukoita, ehtoollisliinoja ja stoolia sekä hopeinen ehtoolliskalusto.Takaisin