31.10.2018 | Ajankohtaista

Yhteinen kirkkoneuvosto esittää uuden kirkon rakentamista Kiihtelysvaaraan

Yhteinen kirkkoneuvosto käsitteli kokouksessaan Kiihtelysvaaran mahdollisen uuden kirkon suunnitelmia. Yhteinen kirkkoneuvosto esittää yhteiselle kirkkovaltuustolle uuden kirkon rakentamisesta Kiihtelysvaaran palaneen kirkon paikalle.

Yhteinen kirkkoneuvosto asetti myös suunnittelutoimikunnan, jonka tehtävänä on kartoittaa ja koota Kiihtelysvaaran kirkon palon jälkeiset tapahtumat sekä esittää toimenpiteitä uuden kirkkorakennuksen rakennushankkeen käynnistämiseksi. Aineistosta laaditaan raportti, jonka on määrä valmistua helmikuun 2019 loppuun mennessä. 

Suunnittelutoimikunnan puheenjohtajaksi valittiin kiinteistötoimikunnan puheenjohtaja Heimo Karhapää ja sihteeriksi kiinteistömestari Jouni Heiskanen. Työryhmään kuuluvat lisäksi kirkkoherra Anne Angervo, yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Matti Ketonen, kiinteistöpäällikkö Jussi Nevalainen ja Vaara-Karjalan seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Eevi Väistö.
 
Joensuun vanhin kirkko paloi varhain sunnuntaiaamuna 23.9.2018. Vuonna 1770 valmistuneesta Kiihtelysvaaran kirkosta onnistuttiin pelastamaan alttaritaulu, messukasukoita, ehtoollisliinoja ja stoolia sekä hopeinen ehtoolliskalusto.
 
Tulipaloon liittyvät viranomaisten tutkimukset ovat päättyneet lukuun ottamatta kirkon raunioiden tutkimusta. Raunioiden maapohjan tutkimukset ovat parhaillaan käynnissä. Tutkimustyön tekee Ark-byroo Oy. Urakan kokonaiskustannukset ovat noin 50 000 euroa.
 
Kiihtelysvaaran kirkko oli vakuutettu OP Pohjolassa. Rakennuksen vakuutusarvo on reilut 2,1 miljoonaa euroa ja irtaimiston reilut 0,5 miljoonaa euroa. Neuvottelut vakuutuskorvauksista ovat käynnissä.
 
Kiihtelysvaaran kyläläiset ovat olleet aktiivisia suunnittelemaan lahjoituksia ja rahankeräystä menetetyn kirkon vuoksi. Lahjoitusvarojen keräykset voidaan kuitenkin käynnistää vasta sen jälkeen, kun uuden kirkon rakentamisesta on tehty päätös. Seurakuntalaiset toivovat luonnollisesti uuden kirkon rakentamista.
 
Viime vuonna Kiihtelysvaarassa pidettyihin jumalanpalveluksiin osallistui reilut 2600 henkilöä, eli keskimäärin noin 50 vierasta/ messu.  Vainajien hautaan siunaamisia oli viime vuonna 19. Tällä hetkellä jumalanpalvelukset pidetään Kiihtelysvaaran seurakuntatalolla. Tavoitteena on, että seurakuntataloa voitaisiin käyttää väliaikaisesti myös hautauksiin. Tämä vaatii kuitenkin luvan Joensuun kaupungin terveysviranomaiselta.


Takaisin