23.09.2018 | Ajankohtaista

Seurakuntalaiset surevat menetettyä Kiihtelysvaaran kirkkoa

Rukoushetki aloitettiin piispa Jari Jolkkosen viestillä. Jolkkonen sanoi viestissään: ”Kiihtelysvaaran tuhoutunut kirkko oli Kiihtelysvaaran tunnetuin maamerkki. Se oli kaunis, historiallisesti korvaamaton ja täynnä muistoja. Se oli kiihtelysvaaralaisille rakas ja pyhä. Siksi sen tuhoutuminen tuntuu järkyttävältä.”

Vanhan kirkon tuhoutuminen on seurakuntalaisille valtava järkytys ja menetys. Yhdessäoloa ja kirkon muistelua jatketaan tulevalla viikolla järjestettävässä toisessa rukoushetkessä. Tilaisuuden ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin.

Poliisin ja pelastuslaitoksen medialle pidetyssä tiedotustilaisuudessa kysyttiin, että rakennetaanko Kiihtelysvaaraan uusi kirkko. Joensuun seurakunnan kirkkoherra, lääninrovasti Petri Rask totesi, että tämän päätöksen aika ei ole nyt.

- Uuden kirkon rakentaminen ei ole tämän hetken asia. Nyt on aika surra menetystä. Menetys on valtava, vastaavaa kirkkoa ei saa tilalle. Tämä on korvaamaton menetys.

Kiihtelysvaaran puukirkko on rakennettu vuonna 1770. Palossa säästyi kirkon 1800-luvulla rakennettu tapuli, muilta osin kirkkorakennus tuhoutui. Kiinteistömestari Jouni Heiskanen onnistui kuitenkin pelastamaan palavasta rakennuksesta alttaritaulun, kirkkotekstiilejä ja hopeaesineitä.

Kiihtelysvaaran seurakuntatalo on avoinna tänään klo 15 saakka. Seurakuntalaiset voivat mennä halutessaan hiljentymään seurakuntatalolle. Paikalla on myös seurakunnan väkeä. Myös palaneesta kirkosta pelastettu alttaritaulu ja esineet ovat nähtävissä seurakuntatalolla.

Poliisi jatkaa kirkon palontutkintaa ja hoitaa asiasta tiedottamisen.Takaisin