17.09.2018 | Ajankohtaista

Joensuun perheasiain neuvottelukeskus 50 v.

Joensuun perheasian neuvottelukeskus viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan.  Neuvottelukeskuksen 50-vuotista taivalta juhlistetaan Kauhean kaunis parisuhde -kirkkopyhällä Rantakylän kirkossa sunnuntaina 23.9. klo 10. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.


Kirkkopyhä alkaa klo 10 messulla, jossa saarnaa Joensuun perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Anna-Riitta Pellikka. Liturgina toimii kirkkoherra, yhteisen seurakuntatyön johtaja Tuomo Käyhkö. Messun jälkeen on tarjolla kirkkokahvit, joiden ohessa kuullaan päivän teeman mukaista musiikkia. Musiikin lomassa ja innoittamana perheneuvojat keskustelevat yleisön kanssa parisuhteesta. Tilaisuuden juontaa perheneuvoja Kati Häkkinen. Musiikista vastaa kanttori Janne Piipponen.

Joensuun perheasian neuvottelukeskuksen työntekijät ovat tavattavissa ja ihmisten jututettavissa kirkkokahvien aikana.
- Teemme tavallisesti töitä varsin kliinisesti, suljettujen ovien takana. Tässä tilaisuudessa haluamme olla hetken aikaa ihmisten tavattavissa kahvikupposen äärellä, sanoo neuvottelukeskuksen johtaja Anna-Riitta Pellikka.

Pellikan mukaan ”Kauhean kaunis parisuhde” valikoitui tilaisuuden teemaksi, koska se kuvaa hyvin parisuhteen kaksijakoisuutta ihmisten elämässä.
- Parisuhde on usein sekä haastava että kantava voima. Se on iso ja merkityksellinen asia, johon liittyy monesti paljon toiveita. Usein todellisuus tulee vastaan niin, että kaikki toiveet eivät täytykään. Parisuhteessa voi kuitenkin olla tyytyväisyyttä ja onnellisuutta, vaikka siinä olisi omat vaikeutensa ja kuoppansa, kommentoi Pellikka.

Aloite keskuksen perustamiseen postimiesten esimies Lauri Ratialta


Joensuun perheasiain neuvottelukeskus aloitti toimintansa 1.1.1968. Joensuun kaupunki ja Joensuun seurakuntayhtymä päättivät yhteistyöstä perheasian neuvottelukeskuksen perustamiseksi vuonna 1967. Aloitteen keskuksen avaamiseksi teki Joensuun ev.lut. seurakuntien luottamushenkilönä toiminut postimiesten esimies Lauri Ratia. Aluksi keskuksen toiminta keskittyi Joensuuhun. 1970-luvulla toiminta laajeni kattamaan koko Pohjois-Karjalan.

Joensuun perheasian neuvottelukeskus on osa Suomen ev.lut. kirkon perheneuvontaa. Kirkon perheneuvonta aloitti toimintansa v. 1944. Uuden toimintamuodon perustamisen taustalla oli sota-aika, joka vaikutti suomalaisten perhe-elämään ja parisuhteisiin tavalla, johon moni tarvitsi apua.


Joensuun perheasian neuvottelukeskus


•    Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän tarjoamaa maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua parisuhteen ja perheen kysymyksissä sekä elämän kriisitilanteissa. Keskus tarjoaa myös perheasian sovittelua ja työnohjausta.
•    Yhteistyökumppanit taloudellisesti ja toiminnallisesti: Pohjois-Karjalan seurakunnat ja kunnat sekä Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
•    Toimipaikat: Joensuu, Lieksa ja Nurmes
•     Työntekijät: Neljä perheneuvojaa (osa psykoterapeutteja), keskuksen johtaja ja vastaanottosihteeri.
•     Asiakkaita v. 2017 Joensuussa 553
•     Keskeisimmät tulonsyyt v. 2017: vuorovaikutusongelmat, erokysymykset, psykososiaaliset kriisit, uskottomuus
•    Ajanvaraus ma-to klo 9-11, p. 050 4308 472.
•    Jonotusaika tällä hetkellä 3-4 viikkoa.
Takaisin