28.08.2018 | Seurakuntavaalit

Seurakuntavaalien ehdokasasettelussa loppukiri

Marraskuussa käytävien seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyy maanantaina 17.9.2018. Seurakuntavaaleihin asetutaan ehdolle valitsijayhdistysten kautta. Valitsijayhdistyksen voivat perustaa 10 saman seurakunnan äänioikeutettua jäsentä.

Yhdistyksen keräämän ehdokaslistan taustalla voi olla yhteinen näkemys esim. kirkon uudistamisesta, tasa-arvon edistämisestä tai nuorten aseman vahvistamisesta kirkossa. Listojen taustalla voi myös olla herätysliike, poliittinen puolue tai vaikkapa asuinalue.

Tänä vuonna valitsijayhdistyksillä on ensimmäistä kertaa mahdollisuus esittäytyä keskitetysti seurakuntavaalien verkkosivuilla osoitteessa seurakuntavaalit.fi. Esittelysivuilta löytyy jo myös joitakin Joensuun seurakunnissa ehdokaslistoja kerääviä valitsijayhdistyksiä. Aiempien seurakuntavaalien perusteella odotettavissa on, että valitsijayhdistysten perustamishakemuksien jättäminen kiihtyy loppua kohti.

- Viime vaaleissa oli hyvin hiljaista pitkälle syyskuuhun asti. Oletan, että lisää valitsijayhdistyksiä syntyy, Pielisensuun seurakunnan seurakuntasihteeri Pirjo Myller pohtii.

- Aiempina vuosina valitsijayhdistysten määrä on selvinnyt vasta sinä päivänä, kun ehdokasasettelu on päättynyt, toteaa puolestaan Rantakylän seurakunnan seurakuntasihteeri Niina Komulainen.

Joensuun seurakuntayhtymään kuuluvissa kuudessa seurakunnassa (Eno, Joensuu, Pielisensuu, Pyhäselkä, Rantakylä ja Vaara-Karjala) toimitetaan kahdet vaalit. Vaaleilla valitaan jäsenet kunkin seurakunnan seurakuntaneuvostoon sekä Joensuun seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon. Molempia vaaleja varten kerätään erilliset ehdokaslistat. Sama ehdokas voi olla halutessaan ehdolla molemmissa vaaleissa.

Äänestäminen vaaleissa onnistuu samalla kerralla. Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 8.11.2018. Ennakkoäänestys järjestetään 6.-10.11.2018.Takaisin