21.03.2018 | Ajankohtaista

Pääsiäisen jumalanpalvelukset ovat täynnä symboliikkaa

Pääsiäisajan jumalanpalveluksissa Kristuksen kärsimyksen ja ylösnousemuksen tapahtumia tuodaan ilmi liturgisilla elementeillä, väreillä ja musiikilla.  

Kiirastorstain iltamessuissa muistellaan opetuslasten viimeistä ateriaa, jonka he viettivät Jeesuksen kanssa. Messun lopussa aletaan siirtyä jo pitkäperjantain tunnelmiin, alttari riisutaan kynttilöistä ja violeteista kankaista.

Joensuun ev.lut. seurakunnissa kiirastorstain iltamessua vietetään to 29.3. klo 18 Rantakylän, Pyhäselän, Enon, Kiihtelysvaaran ja Tuupovaaran kirkoissa sekä klo 19 Joensuun, Noljakan ja Pielisensuun kirkoissa. Utran vanhassa pystyhirsikirkossa kiirastorstain messu pidetään klo 20.


Pitkäperjantai on kirkkovuoden ainoa surujuhla. Silloin on Kristuksen ristiinnaulitsemis- ja kuolinpäivä. Kirkoissa vietetään pitkäperjantaina sanajumalanpalvelus ilman ehtoollista. Kellot ja urut ovat hiljaa. Alttarilla on vain ristiinnaulitun kuva, krusifiksi. Kukkina käytetään pelkästään viittä punaista ruusua. Liturginen väri on musta.


Joensuun ev.lut. seurakunnissa Kristuksen kuolinhetken hartaus pidetään pe 30.3. klo 15 Noljakan ja Kiihtelysvaaran kirkoissa ja Kristuksen hautaamisen rukoushetki klo 18 Joensuun kirkossa. Pitkäperjantain sanajumalanpalvelusta vietetään pe 30.3. klo 10 Joensuun, Pielisensuun, Rantakylän, Pyhäselän ja Enon kirkoissa sekä klo 13 Tuupovaaran kirkossa. Lisäksi pitkäperjantaina vietetään Ristinjuhlaa klo 15 Pielisensuun kirkossa.


Pääsiäisenä juhlitaan Jeesuksen ylösnousemusta. Pääsiäisen juhla alkaa jo lauantain ja sunnuntain välisenä pääsiäisyönä, jolloin useissa seurakunnissa vietetään pääsiäisyön messua. Sen yhteydessä sytytetään kynttilät, jotka kuvaavat nousevaa aurinkoa ja kuoleman pimeyden väistymistä. Alttarin liturginen väri on valkoinen.


Joensuun ev.lut. seurakunnissa pääsiäisyön messua vietetään la 31.3. klo 22 Rantakylän kirkossa sekä klo 23 Joensuun, Pielisensuun ja Kiihtelysvaaran kirkoissa. Rantakylän kirkon messu on luonteeltaan Tuomasmessu, Joensuun kirkon messu on puolestaan kaksikielinen (suomi-englanti).

Pääsiäisaamuna su 1.4. Joensuun hautausmaan Ristinkappelissa vietetään aamumessua klo 8. Pääsiäispäivän messu on 1.4. klo 10 Joensuun, Pielisensuun, Rantakylän, Pyhäselän, Enon ja Kiihtelysvaaran kirkossa, klo 12 Noljakan kirkossa sekä klo 13 Tuupovaaran kirkossa. Pielisensuun kirkolla nautitaan messun päätteeksi pääsiäisateria, Kiihtelysvaarassa ja Tuupovaarassa on tarjolla kevyt pääsiäisbrunssi. Aterioilla on vapaaehtoinen maksu.

Toisena pääsiäispäivänä ma 2.4. vietetään sanajumalanpalvelusta klo 10 Joensuun, Pielisensuun, Rantakylän ja Enon kirkoissa. Messua vietetään klo 10 Reijolan seurakuntatalolla ja Hoilolan kirkossa. Noljakan kirkossa on klo 12 perhemessu ja Pääsiäisen ilo -perhetapahtuma.

Kaikki Joensuun ev.lut. seurakuntien pääsiäistapahtumat löytyvät osoitteesta www.hoosianna.fi.Takaisin