12.02.2018 | Ajankohtaista

Tuhkamessusta alku paastolle

Joensuun, Pielisensuun ja Rantakylän kirkoissa vietetään keskiviikkona 14.2. tuhkakeskiviikon messua. Pielisensuun kirkossa tuhkamessu pidetään klo 18 ja Joensuun ja Rantakylän kirkoissa klo 19. Lisäksi Kiihtelysvaaran seurakuntatalolla on tuhkahartaus 14.2. klo 12.

Tuhkakeskiviikko on laskiaistiistaita seuraava päivä, josta paastonaika alkaa. Paastonaika kestää 40 päivää, ja sen tarkoituksena on valmistautua kristikunnan suurimpaan juhlaan, pääsiäiseen, luopumalla turhasta ja kääntymällä itsetutkisteluun.

Tuhkamessu on tuhkakeskiviikon ehtoollisjumalanpalvelus, jossa paastonajan alkamista konkretisoidaan niin, että pappi piirtää seurakuntalaisten otsaan tuhkaristin paaston ja katumuksen merkiksi. Tuhkan ripotteleminen pään päälle on vanha, raamatullinen katumisen ja parannuksen vertauskuva.

Joensuun ev.lut. seurakunnat tarjoavat paastonaikana erityisiä hiljentymisen paikkoja perusjumalanpalvelusten lisäksi. Pielisensuun kirkon pikkukappelissa vietetään keskiviikko-iltaisin hiljaisia, meditatiivisia rukoushetkiä. Rukoushetket alkavat ke 14.2. tuhkamessun jälkeen ja jatkuvat 28.3. saakka joka keskiviikko klo 18.  Rantakylän kirkon lastenkappelissa kokoontuu paastonajan retriittiryhmä joka ma 19.2.- 26.3. klo 18.15.Takaisin