ylakuva_katto

Joensuun evankelis-luterilainen seurakunta

Vain Jumalassa rauhan sieluni saa, Hän meidät pelastaa.
Haltuusi, Herra, sydämeni tyyntyy ja rauhan saa.”

säv. Jacques Berthier, san. Taizé-yhteisö, suom. Anna-Maija Raittila

Tuossa yllä olevassa kuvassa on pieni pala Joensuun kirkkoa. Arkkitehti Josef Stenbäck suunnitteli kirkon vuonna 1900. Se on tyyliltään jugendvaikutteista uusgotiikkaa ja sen sisätila on pohjakaavaltaan symmetrinen ja kolmilaivainen. Kirkko valmistui Louhelan mäelle, lähelle Pielisjoen rantaa, vuonna 1903.

Kirkon runsaat katto- ja seinämaalaukset ovat Stenbäckin suunnitelman pohjalta tehnyt maalarimestari August Grönroos. Runsaslajisessa koristeohjelmassa on viittaus raamatulliseen elämänpuuhun Paratiisissa. Kuoriin sijoitettu viiniköynnös poikkeaa muista kuvaohjelman puulajeista ja viittaa ehtoollisen sakramenttiin. Se on myös Kristuksen, totisen viinipuun, vertauskuva. Kirkkoon tulijaa tervehtii eteisen oven päällä teksti: ”Murtunut mieli on minun uhrini, särkynyttä sydäntä et hylkää, Jumala.” Ps. 51:19

Kirkko on hiljentymisen ja Jumalan kasvojen etsimisen paikka. Siellä voimme kokea myös elämän tärkeimpiä hetkiä kasteista aina hautajaisiin saakka, niitä elämän varrelle sijoittuvia merkittäviä tapahtumia, joista jää elinikäinen muistijälki sisimpäämme.

Joensuun kirkon upeaan interiööriin voi tutustua sunnuntaisin jumalanpalveluksen jälkeen, muuna aikana sopimuksesta ja kesällä myös arkipäivisin tiekirkon merkeissä.

Tervetuloa Joensuun kirkkoon, kotikirkkooni!

Petri Rask, kirkkoherra

Ajankohtaista

21.02.2019 | Ajankohtaista
Ari Autio asetetaan kirkkoherran virkaan
Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen avustajineen asettaa Ari Aution Rantakylän seurakunnan kirkkoherran virkaan sunnuntaina 24.2.2019 Rantakylän kirkossa klo 10 alkavassa messussa.
» Lue lisää

19.02.2019 | Ajankohtaista
Joensuun herättäjäjuhlat järjestetään Kerubi Stadionilla heinäkuussa 2021
Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan 19.2.2019, että kesällä 2021 järjestettävät herättäjäjuhlat pidetään Kerubi Stadionilla ja Joensuu Areenassa sekä niiden ympäristössä.
» Lue lisää

19.02.2019 | Ajankohtaista
Joensuun Herättäjäjuhlat järjestetään Kerubi Stadionilla heinäkuussa 2021
Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan 19.2.2019, että kesällä 2021 järjestettävät herättäjäjuhlat pidetään Kerubi Stadionilla ja Joensuu Areenassa sekä niiden ympäristössä.
» Lue lisää

18.02.2019 | Musiikki
Pyrhösen urkuimprovisaatioita Joensuun kirkossa
Konsertissa kuullaan Pyrhösen imrovisaatioita mm. Elton Johnin "Your Songista", virrestä 104 ”Pilvimuurista valo välähtää” sekä virrestä 572 ”Taas kukkasilla kukkulat”.
» Lue lisää

08.01.2019 | Musiikki
Lavrenchukin musiikkiperhe konsertoi Joensuun kirkossa su 13.1.
Konsertissa kuullaan heprealaista ja suomalaista musiikkia sekä perheen omia sävellyksiä ja sovituksia.
» Lue lisää

13.11.2018 | Parisuhde
Tunteet parisuhteessa -työpaja pääkirjastolla
Maksuttoman tilaisuuden järjestää 21.11. Joensuun ev.lut. seurakuntien parisuhdetyö.
» Lue lisää

04.07.2018 | Retket, leirit ja matkat
Yhteistuumin-leiri mielenterveyskuntoutujille syyskuussa
Ilmoittautuminen leirille ma 3.9. mennessä.
» Lue lisää

Tilaa Rss feed