www_perhemessu

Rantakylän seurakunta

Elämässä läsnä - kohtaamme ja välitämme.

Huhtikuun puolivälissä vietetään kristikunnan suurinta juhlaa, pääsiäistä. Tai ainakin pääsiäisen pitäisi olla suurin juhla kirkkovuodessa. Koululaiset, opiskelijat ja säännöllisessä päivätyössä olevat saavat kaksi vapaapäivää lisää; perjantain ja maanantain. Monessa kodissa syödään lammasta ja rahkapiirakkaa sekä tietenkin suklaamunia.

Olen katsellut pääsiäiskortteja kaupoissa. Niissä on kuvattu narsisseja tai muita kukkia, tipuja, pupuja ja noitia luutansa kanssa. Vain joissakin on kristillinen teema.

Pääsiäinen on Kristuksen ylösnousemuksen juhla. Luterilaistenkin on syytä juhlia ja iloita. Onhan meitä moitittu enemmän pitkäperjantain kristityiksi. Ylösnousemuksen ihme on käsittämätön, ja siksi ylistämme ja kiitämme Jumalaa.

Ennen ylösnousemusta on kuitenkin Jeesuksen kuolema ristillä. Pitkänäperjantaina esitetään Ristin tie Joensuun keskustassa Sinisellä virralla. Pääsiäisyön tuomasmessussa kuljetaan kuolemasta elämään. Alussa kirkko on hämärä, eivätkä kynttilät pala, mutta messun edetessä sytytetään ensin pääsiäiskynttilä ja sitten alttarikynttilät. Kirkkosaliin sytytetään valot, ja laulamme pääsiäisylistyksen:

Kristus nousi kuolleista,
kuolemallaan kuoleman voitti ja
haudoissa oleville elämän antoi!
- virsi 90.

Pääsiäistä juhlitaan aina helluntaihin asti. Toisaalta sitä juhlitaan joka sunnuntai, kun kokoonnumme messuun.

Anna Holopainen, pappi

Ajankohtaista

16.03.2017 | Parisuhde
Puhetta pusuista ja puhumisesta kirjastolla
Parisuhdeluento klo 18 to 16.3.2017.
» Lue lisää

14.12.2016 | Musiikki
Joulumusiikkia Joensuun kirkoissa su 18.12. - ke 21.12.
Jouluiset konsertit jatkuvat Joensuun ev.lut. seurakunnissa.
» Lue lisää

Tilaa Rss feed